Agrarisch docent Ron Methorst in EO-podcast 'ZOUT!'
2 juli 2021 · 19:00
Update:15 november 2024 · 09:27
Het imago van boeren is in de afgelopen decennia ingrijpend veranderd. Protestacties in 2019 en 2020 maakten duidelijk dat ze de continu veranderende regelgeving beu waren en meer respect wilden. Terwijl boeren vinden dat ze goed bezig zijn, denken politici daar vaak anders over. In ZOUT! gaat Chris Segers in gesprek met agrarisch docent Ron Methorst.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
"Wat voor boer wil jij zijn? Wat past bij jou?" Dat vraagt Ron Methorst regelmatig aan zijn studenten. Hij is lector omgevingsinclusief ondernemen aan Aeres Hogeschool Dronten. Hij vindt het een voorrecht om jonge boeren les te mogen geven. "Ze willen heel hard werken aan ons voedsel. En dan ben ik blij dat ik hen mag helpen zodat ze hun eigen keuzes kunnen gaan maken. Deze jonge mensen knetteren van enthousiasme.”
Jongeren uit de stad worden boer
Ondertussen ziet de toekomst van het boerenbedrijf er niet al te rooskleurig uit in Nederland. Iedere dag maken drie tot vijf boeren de keuze om te stoppen met hun bedrijf. Tegelijkertijd ziet Ron Methorst ook dat jongeren uit de stad heel bewust de stap maken een boerenbedrijf op te gaan zetten. "Op onze hogeschool zitten tientallen studenten uit stedelijke omgeving."
(Tekst loopt door onder de foto.)
"Als boer ben je echt bezig met het leven, met het jaarritme, de seizoenen en de zorg voor dieren. Dat trekt enorm aan,” vertelt Methorst. Tegelijkertijd beseft hij dat je doorgaans niet rijk wordt van een boerenbedrijf. "De landbouw is niet de sector waar je het meeste geld verdient. Maar deze mensen willen gewoon graag met hun handen werken."
Ot en Sien
In 1950 bestonden er nog boerderijtjes die we nog kennen uit de verhalen van Ot en Sien. Een boer had toen 8 koeien en 10 kippen. Op een gegeven moment werd het echter door techniek mogelijk om steeds efficiënter bezig te zijn, en kwam ruilverkaveling. Daar is de agrarische sector volgens Ron Methorst in doorgeschoten. "Je wilt optimaliseren op arbeid. Dan ga je technische dingen en kunstmest kopen." Hij wijst erop dat de efficiëntie niet ten koste van de boer moet gaan. Dat zijn we opnieuw aan het ontdekken.
Te weinig aandacht voor schepping
Ron Methorst is actief christen en voelt een verantwoordelijkheid op zijn schouders als het gaat om de omgang met de schepping. “De manier hoe je voedsel maakt, de keuzes die daarbij gemaakt moeten worden, roepen bij mij een gevoel van rentmeesterschap op.” Christenen voelden zich meer heerser dan verzorger Methorst voelde zich dan ook lange tijd een vreemdeling in de kerk, omdat er weinig aandacht en urgentie was voor Gods schepping. We hebben ons te veel boven de aarde gezet.
In de omgang met de schepping voelden christenen zich meer heerser dan verzorger
Hoe huisvest je bijvoorbeeld dieren? Er zijn tijden geweest waarin dieren in veel te krappe ruimtes gehuisvest werden. "Vanuit vanuit de kerken was er niet het besef: ‘Dat zouden we niet moeten willen.’ Kerken zijn daar geen voorloper in geweest. Daar hadden we te weinig aandacht voor,” vindt Methorst.
Strokenlandbouw
Ron Methorst vergelijkt de bekende ‘Moestuinmaatjes’ van de Zaanse grootgrutter met de toekomst van het boerenbedrijf: “Als je op een groot veld alleen aardappelen laat groeien, is dat een paradijs voor schimmels. Maar als je naast aardappelen een strook met ander gewas teelt, bijvoorbeeld kolen, wortelen, uien of graan zorg je dat zo’n schimmel niet het hele veld door kan gaan.” Methorst denkt dan ook dat toekomst van het boerenbedrijf ligt in een diverser gewasteelt. "De ene soort creëert een situatie voor een andere soort. Dat is toch fantastisch!"
Luister hier naar 'ZOUT!' met Ron Methorst
Beeld: EO/ZOUT! en Shutterstock