Aan deze 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan heb je wellicht nog niet gedacht
14 maart 2020 · 07:00
Update: 15 november 2024 · 10:51
‘Gooi het voedsel dat je te veel hebt gekookt niet weg.’ Dat weet je nou wel. Maar wat levert het nou eigenlijk op? En wat kun je nog meer doen om voedselverspilling tegen te gaan? Eva geeft je 5 tips waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht.
Zowel burgers als bedrijven verzinnen steeds meer initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Dit doet iedereen op een verschillende manier. Jij let er wellicht op dat er thuis geen voedsel wordt weggegooid, een ander voert op het werk een plan in. Daarbij werken sommige supermarkten, zoals Albert Heijn en Aldi, samen met de Voedselbank, zodat veel voedsel niet verloren gaat.
Feiten voedselverspilling
Maar wat levert al deze inzet om voedselverspilling tegen te gaan op? Vergeleken met 2016 verspilde de gemiddelde Nederlander in 2019 zeven kilo minder voedsel. Het gewicht ligt nu op 34,4 kilo per persoon. In 2019 werd het aantal weggespoelde vloeistoffen geschat op 45,5 liter per persoon, in 2016 was dat nog elf liter meer. We gooiden afgelopen jaar vooral minder zuivel, brood, groente en fruit weg.
Als je voedselverspilling niet tegengaat…
Waarom is voedselverspilling ook alweer een probleem dat moet worden aangepakt? Los van het feit dat al die verspilling zonde is, levert de Europese Unie elk jaar opnieuw minimaal 170 miljoen ton CO2-uitstoot vanwege voedselverspilling. Neem maar van ons aan, dat dat héél veel is. Voor al het voedsel dat geproduceerd wordt, is onder andere land, water en voer nodig. Als voedsel vervolgens niet geconsumeerd wordt is het dus verspilling van alle (natuurlijke) hulpbronnen die voor de productie nodig waren. Het milieu had minder belast hoeven te worden. Kortom, als jij en ik voedselverspilling tegengaan, wordt de aarde schoner, leefbaarder en beter.
In Genesis 1 vers 28 staat: “Hij zegende hen (verwijzing naar de mens) en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op aarde rondkruipen.’” In vers 29 wordt verder gesproken: “Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op aarde: dat zal jullie voedsel zijn.” Goed met de aarde en het voedsel omgaan, is dat niet het minste wat we kunnen doen uit dankbaarheid voor wat God voor ons doet en heeft gedaan?
Eerst nog even een herinnering aan wat je waarschijnlijk al weet om voedselverspilling tegen te gaan. Zo niet, dan zijn de volgende tips mooi meegenomen: koop en kook bewust, eet en bewaar bewust en recycle voedselrestjes.
Wat je wellicht nog niet wist: 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan
1. Ga vaker voor seizoensgroente en -fruit
Groente en fruit van het seizoen blijven vaak langer goed dan groente en fruit uit een ander seizoen. Bij vers voedsel zoals groente en fruit is de kans wel groot dat je aan het einde van de week iets rottigs ruikt. Dit kun je dus beter niet in grote hoeveelheden tijdens je wekelijkse boodschappen halen. Beter is het om groente en fruit meerdere keren per week in een kleinere portie te kopen.
2. Laat een app je helpen
Er bestaan verschillende apps die voedselverspilling tegengaan. Vind je het moeilijk om creatief te zijn met weinig ingrediënten? Raadpleeg dan de app Slim Koken. Vul in welke ingrediënten je nog in huis hebt en de app zorgt voor inspiratie en tips voor recepten die je met deze ingrediënten kunt maken. Ook de app Verspillingsvrije Coach biedt veel inspiratie, tips en (persoonlijke) challenges.
Met de apps NoFoodWasted of TooGoodtoGo kun je teveel aan voedsel afhalen bij supermarkten, hotels en restaurants. Via de app kun je precies zien waar bij jou in de buurt een bedrijf meedoet. Dit voedsel kun je tegen een langere prijs afhalen. Thuis Gekookt is daarnaast een app waarmee je bij iemand thuis eten kunt afhalen. Ook kun je hiermee wat jij te veel hebt gekookt, aan mensen in jouw buurt aanbieden. Ideaal voor mensen die niet zelf willen of kunnen koken (oudere mensen, invaliden, iemand met een hele drukke baan).
3. Zet je koelkast en vriezer op de juiste temperatuur
Staat jouw koelkast op de juiste temperatuur? De meest ideale temperatuur van je koelkast is 4°C. Bij deze temperatuur bederft voedsel minder snel, gaan er minder snel voedingsstoffen verloren en groeien bacteriën nauwelijks. De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat bacterievorming gestopt wordt en dat je je ingevroren voedsel zo’n drie maanden kunt bewaren.
4. Help jouw directe omgeving om voedselverspilling te verminderen
Kaart het probleem ‘voedselverspilling’ aan in je directe omgeving, bij vriendinnen en familie. Maak anderen bewust door goede argumenten te geven waarom het goed is om voedselverspilling tegen te gaan. Of laat zelf het goede voorbeeld zien in het bijzijn van anderen, in de hoop dat ze je volgen. Je kunt ook afspraken maken, bijvoorbeeld om met jouw vriendinnengroep één keer in de week alle restjes voedsel te verzamelen en er samen een maaltijd van te maken. Gelijk een goede reden om vaker af te spreken en gezellig bij te kletsen.
5. Let op de verpakkingsgrootte die je koopt
Drink je zelf nauwelijks frisdrank maar kan je familie niet zonder op een verjaardag? Haal dan in plaats van grote 1- of 1,5-literflessen, eenpersoonsflesjes of koop pakjes. Wat overblijft is niet aangebroken en kun je dus nog even in de kast bewaren. Overgebleven drank en voedsel kun je natuurlijk ook aan gasten meegeven als ze op het punt staan te vertrekken.
Daarbij is de neiging in de supermarkt vaak groot om de eerste zak groentemix die je tegenkomt te pakken. Kijk de volgende keer eens goed naar de hoeveelheid en hoeveel je nodig hebt. Ga voor de zak die qua inhoud het dichtst in de buurt komt. Is er geen kleinere verpakking? Weeg de groente zodra je thuis bent en vries het teveel direct in voor een volgende keer. Dit geldt natuurlijk ook voor andere voedselproducten.
Als laatste… Zorg voor mensen die voedsel tekortkomen
Als je door te hamsteren vanwege het coronavirus een teveel aan voedsel hebt, vraag de komende weken dan eens (of meerdere malen) om je heen of anderen tekortkomen. En deel indien ‘ja’ uit. De Bijbel staat namelijk vol met teksten die ons oproepen om te zorgen voor mensen die gebrek lijden. Als je voor die mensen zorgt, zegent God je. In Mattheüs 25 staat zo: “(34) (…) “Jullie zijn door mijn Vader gezegend (…) (35) Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken.” Weet ook: alles wat je voor de medemens doet, doe je tenslotte voor God.
Heb jij nog andere tips om voedselverspilling tegen te gaan? Laat het Eva weten.
Illustratie: Lisanne van Dam