Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

© Shutterstock

7 tips om advent te vieren met kinderen

22 november 2024 · 15:00

Update:23 december 2024 · 16:11

Advent is een tijd vol verwachting en betekenis. Hoe mooi is het om kinderen op een speelse en creatieve manier dichterbij de essentie van kerst te brengen? Ontdek in dit artikel 7 inspirerende tips om samen als gezin de adventstijd te vieren. Klaar om samen bijzondere herinneringen te maken?

Heb je al een idee hoe je de komende weken met je gezin stil wil staan bij advent? Zo niet, dan heeft Matthijs Vlaardingerbroek – het creatieve brein achter Creatiefkinderwerk.nl – 7 tips om met elkaar op reis te gaan naar de betekenis van het kerstfeest. 

1. Creëer een kerst-ganzenbordspel

Gebruik hiervoor een klassiek ganzenbordspel. Met kleine plakblaadjes creëer je opdrachten die te maken hebben met het kerstverhaal. Zing bijvoorbeeld een kerstlied zonder stemgeluid, als verwijzing naar Zacharias die niet meer kon praten toen hij niet geloofde dat hij op zijn oude leeftijd nog een zoon zou krijgen. Of sla een beurt over, omdat Jozef en Maria nog steeds geen slaapplaats hebben gevonden. Je kunt natuurlijk ook kerstquizvragen aan het spel toevoegen. Wie is uiteindelijk het eerst bij het kindje in de stal? Die heeft gewonnen!

Wat is advent?

'Advent’ is afgeleid van het Latijnse woord adventus, dat ‘komst’ betekent. Met advent leven christenen toe naar het kerstfeest: het feest van Jezus' komst naar deze wereld als klein kind in een kribbe.
Advent begint vier zondagen voor kerst: in 2024 is valt de eerste advent op zondag 1 december. In veel kerken wordt elke week een adventskaars aangestoken. Dat symboliseert dat we steeds iets dichter naderen tot kerst, het feest van het Licht.

2. Maak opdrachtkaarten

Maak een stapeltje opdrachtkaarten en laat de kinderen op elke adventzondag een opdrachtkaart kiezen. Deze opdracht geldt voor de komende week en voer je samen als gezin uit. Je kunt denken aan opdrachten als:

• Maak voor iemand een kerstkaart.
• Ruim rommel op dat op de stoep ligt.
• Geef eten aan de voedselbank.
• Koop een kopje koffie voor de Straatkrant-verkoper.
• Maak een cadeau voor de buren.
• Geef iemand een mooi compliment.
• Maak een pindaslinger voor de vogels in de tuin.
• Creëer een kerststukje voor iemand die eenzaam is.
• Bak koekjes met elkaar en breng ze langs bij zoveel mogelijk buren in de straat.

  • Ontvang de gratis Ezel Chiel zoek-kleurplaat

    Maak de kerstvakantie met jouw (klein)kinderen extra bijzonder: zoek samen met Eziel Chiel en Anne de kerstfiguren in de tekening. Download en print de plaat óf laat ‘m bij je thuisbezorgen.

3. Maak je eigen adventkalender

Dit kan heel eenvoudig met twee muffinbakblikken. Plaats in elk rondje van het bakblik een snoepje, een opdracht of een klein cadeautje. Bedek elk rondje met een oude uitgeknipte kerstkaart, of nog makkelijker: je kunt de vierentwintig afbeeldingen voor elk rondje ook hier vinden. Elke dag mogen de kinderen een kaartje weghalen en een snoepje of iets anders uit het blik halen.

4. Bouw je eigen kerststal met Playmobil, Lego of Duplo

Maria, Jozef, de kribbe, de herders en de dieren: bouw met speelgoed je eigen kerststal. Laat je fantasie de vrije loop.

© Shutterstock

5.  Kleur elke adventszondag een Bijbelse kleurplaat

Je kunt hiervoor goed de prachtige Bijbelse kleurplaten van kleurversjes.nl gebruiken. Neem de tijd om tijdens het kleuren met de kinderen over de betekenis van de kleurplaat en advent door te praten.

6. Knutsel een kerstster

Tien jaar geleden waren Loombandjes een grote rage, maar ook nu kun je ze nog in allerlei winkels vinden. Je kunt er de leukste en mooiste dingen mee maken. Zo ook een kerstster voor in de boom. Maar deze activiteit is meer dan alleen maar een knutselwerkje. Je kunt het namelijk gebruiken om met de kinderen in gesprek te gaan over de koningen en hun reis naar Jezus. Het uitgewerkte idee kun je hier bekijken. Heb je geen loombandjes? Je kunt ook een kerstster knutselen met ijsstokjes en die vervolgens versieren met glitters, kraaltjes of verf.

7. Maak je eigen Lego-kerstverhaal powerpoint-presentatie

Een variant op idee 4: gedurende de adventsweken mogen de kinderen elke week zelf een kersttafereel in Lego namaken. Maak hier foto's van en verwerk deze in een Powerpoint-presentatie. Kijk de foto's nog eens terug op kerstavond of Eerste Kerstdag en vertel het kerstverhaal aan tafel rondom de laptop. Een mooi voorbeeld hiervan kun je hier bekijken.

Meest gelezen

Lees ook