Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

7 powerfoods die je uit een winterdip kunnen halen

11 februari 2020 · 11:43Eva

Update:26 juli 2023 · 10:42

Heb jij moeite om ’s ochtends uit je bed te komen? En heb je last van vermoeidheid, concentratieverlies, een meer teruggetrokken sociaal leven en snak je (op de meest gekke momenten) naar snoepjes en koekjes? Dan heb je wellicht last van een winterdip. Maar daar hoef je niet te lang in te blijven hangen, want Eva zocht voor je uit welke zoete en hartige powerfoods jou uit deze dip kunnen halen.

Snoepjes en koekjes, waarin veel suiker zit, zijn niet de beste keuzes die je kunt maken voor je gezondheid. En al helemaal niet tijdens een winterdip. Als je te veel van deze voedingsstof binnenkrijgt, kan het je gezondheid geweld aan doen. Je wordt nog vermoeider, je krijgt ook (nog meer) last van middagdipjes en je hebt meer kans op overgewicht. Dat wil je niet. Toch begrijpen wij heel goed dat je wilt dat jouw zoete lust bevredigd wordt. Gelukkig hoeft zoet niet altijd ongezond te zijn. 

Powerfoods, superfoods, krachtvoer

Maar wacht even, wat is een powerfood eigenlijk? Dit is een voedingsproduct dat vaak gezien wordt als heel erg gezond, zo gezond dat er veel voedingsstoffen of bioactieve stoffen in zitten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Ook zouden ze veel meer positieve effecten op onze gezondheid hebben dan ‘gewoon gezond’ voedsel. Echter is het Voedingscentrum van mening dat hier onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor is. 

‘Eigenlijk is powerfood gewoon een gezond voedingsproduct’ 

Powerfoods, ook wel superfoods of krachtvoer genoemd, zouden dus net zo gezond zijn als ander gezond voedsel. Daarmee kan worden gezegd dat een powerfood dus eigenlijk gewoon een gezond voedingsproduct is. En gezond betekent dat het product voedingsstoffen bevat die je gezondheid kunnen bevorderen en bepaalde ziektes kunnen voorkomen. Ook kan het klachten verminderen zoals vermoeidheid bij een winterdip. De volgende powerfoods lijken misschien een open deur, toch benoemen we ze. Wij weten namelijk hoe moeilijk het is om op die momenten van lekkere trek écht voor iets gezonds te kiezen. Hopelijk denk je (met deze tips in je achterhoofd) de volgende keer sneller aan iets gezonds. 

7 x krachtvoer om uit je winterdepressie te komen:

1. Zoete appel (met rozijnen)

Er bestaan verschillende soorten appels, maar de naam van de zoete appel (Royal Gala, Fuji, Cox) zegt het eigenlijk al: deze is heerlijk zoet. Een sterk alternatief voor een snoepje dus. Ook kun je de appel in stukjes snijden en voor een ontbijtje of lunch mengen met yoghurt en muesli. Wil je het nog zoeter? Voeg er dan wat rozijnen aan toe, en wellicht nog wat kaneelpoeder voor ook nog een hartige smaak.

2. Banaan (met kaneel)

Hoe rijper een banaan, hoe zoeter hij is. Wil je nog meer genieten van je tussendoortje? Snij de banaan dan eens in stukjes en strooi er wat kaneelpoeder overheen. Dat maakt het een zoet, hartig en gezond hapje in één. Ook kun je eens een bakbanaan proberen, vaak te verkrijgen op de markt of bij een toko. Snij de bakbanaan in reepjes, bak ze in olijfolie en smullen maar. Bananenbrood bakken is ook een goed idee, én lekker zoet!

3. Water met een schijfje sinaasappel

Zin in een lekkere glas jus d’ orange? Of een ander fruitig of zoetig sapje of frisdrank? Of misschien zelfs een heerlijke warme chocolademelk met slagroom? Al die dranken zitten boordevol suikers. Probeer de verleiding eens te weerstaan door een glas water wat aantrekkelijker te maken. Hoe? Dompel een schijfje sinaasappel in het water en laat de smaak even trekken. Maar een fruitige thee kan natuurlijk ook. En wil je per se toch een beetje meer zoetigheid erbij? Kies dan niet voor witte suiker, maar voor de iets minder ongezonde rietsuiker of honing. 

Let er wel op dat je maximaal 200 gram fruit (twee stuks) per dag eet. Een stuk fruit bevat naast vitamines, mineralen en vezels namelijk ook suiker en daar wil je dus juist niet te veel van binnenkrijgen, want dan werkt het tegen je.

4. Ongezouten noten, zaden en pinda’s

Noten, zaden en pinda’s kun je makkelijk los als tussendoortje eten in plaats van koekjes of andere hartigheden zoals chips. Maar je kunt ze ook in je ontbijtbakje met yoghurt gooien of in een maaltijdsalade. Ook kun je bepaalde noten en zaden, afhankelijk van welke je lekker vindt, mengen met een bakje fruit voor een zoete smaak erbij. Of maak, als je tijd hebt, voor de verandering eens notenbrood of je eigen verse pindakaas.

5. Zoete aardappel 

Zoete aardappel is heerlijk voor in een salade in de middag, maar ook in een avondgerecht. Het is zoet en tegelijkertijd heeft het een hartige korst. Je maakt deze aardappelen extra lekker door kruiden te gebruiken. Experimenteer eens met verschillende combinaties, zoals paprikapoeder met komijn of tijm met rozemarijn. Dat maakt het koken ook nog eens leuker.

6. Worteltjes als snack

Die kleine snackworteltjes zijn vaak heel zoetig van smaak. Een perfect tussendoortje om de donkere winterse maanden mee door te komen dus. Maar ook grotere wortelen kunnen zoet zijn, en extra lekker als je ze bakt of kookt. Vind je wortelen alleen een beetje saai? Maak ze dan klaar voor bij een avondgerecht of meng ze in een salade.

7. Homemade havermoutkoekjes

Niet alle koekjes zijn ongezond, tenminste niet als je ze zelf maakt. Zo zijn tegenwoordig havermoutkoekjes helemaal ‘hot’ om zelf te bakken. En je hebt er niet zoveel voor nodig als je misschien denkt. Wat heb je dan nodig? Havermout, vloeibare margarine en een zoete topping die je zelf kiest. Denk bijvoorbeeld aan een banaan, dadels, hazelnoten of rozijnen. Je pureert je topping(s), dan voeg je de rest toe en meng je het tot een stevig en niet plakkerig geheel. Leg het een halfuur in de koelkast, vorm deegballetjes en stop ze ruim een kwartier in de oven (voorverwarmd op 180 graden).

Gezonde zoete en hartige alternatieven helpen je om uit je winterdip te komen, maar wees daarin niet te streng voor jezelf. Af en toe (drie tot vijf keer per dag) mag je echt wel even iets kleins, maar heel erg lekker ongezonds snoepen. Suikers (koolhydraten) heeft je lichaam ook echt nodig, maar niet te veel. Voel je daar dus niet schuldig over, maar geniet er dan juist even extra van.

Tekst: Deborah de Meijer