Weet je niet wat je moet bidden? Hier zijn 7 gebeden om je op weg te helpen
7 maart 2023 · 07:00
Update: 12 mei 2023 · 13:57
Komende woensdag is het weer biddag. In meerdere kerken wordt dan speciaal gebeden voor een goede oogst en voor al het werk dat mensen doen, maar je kunt ook allerlei andere dingen bij God brengen. Heb jij zelf niet helemaal de woorden om te bidden? Wij vroegen 7 predikanten en theologen naar een gebed dat belangrijk is in hun leven.
1. Een gebed om je open te stellen voor Gods stem
Elke week bidt Leon van den Dool het lied Spreek, o Heer, door uw heilig woord. “Soms heb je een periode dat je minder van God merkt”, aldus Leon. “Dan weet je wel dat Hij er is, maar je kan er minder goed bij. Of je weet het helemaal niet meer. Dat kan echt een worsteling zijn. Er heersen dan allemaal andere stemmen. Het helpt mij om naar dit lied terug te komen en te zingen: ‘Voltooi in ons wat uw hand begon.’ Ik kijk dan naar wat God al gedaan heeft om te zien dat Hij wel degelijk werkt en doorgaat. Elke keer weer komt Hij naar ons toe. Ik bid met dit gebed als het ware om een nieuw verlangen naar God. Dat Hij ook weer tot mij gaat spreken. Dat hij doorbreekt met zijn licht en liefde, hoe ver ik ook afdwaal.”
- Predikant Leon van den Dool over het gebed dat hij wekelijks bidt
Predikant Leon van den Dool over het gebed dat hij wekelijks bidt
2. Een gebed om je over te geven aan God
Jan Wolsheimer bidt met regelmaat dit gebed van Ignatius van Loyola. “Het helpt me om mijn leven heel bewust bij God te brengen en het daar ook te laten. In plaats van angst of spanning geeft dat een soort vrijheid. Het is goed als het in de handen van God ligt en niet in mijn handen, want ik zou er gek van worden, ik kan dat helemaal niet dragen. Ik tast eigenlijk maar een beetje in het duister. Door dit te bidden, besef ik weer hoe de zaken in elkaar zitten. Zoals een kind met zijn vader, zo klinkt er een diep vertrouwen door in dit gebed. Dat kind begrijpt misschien niet wat er allemaal gebeurt, maar vertrouwt toch helemaal op die ouder.”
- Jan Wolsheimer over gebed: 'Ten diepste ben ik afhankelijk van God'
Jan Wolsheimer over gebed: 'Ten diepste ben ik afhankelijk van God'
3. Een gebed om Gods aanwezigheid te zoeken
Dagelijks neemt Jos Douma de tijd om deze korte gebedszin te bidden. “Ik bid dit gebed op het ritme van mijn ademhaling. In principe is dat het eerste wat ik doe voordat ik ’s morgens ga werken. Dan ga ik gewoon op een stoel zitten en probeer ik eerst rustig en stil te worden. Ik let even op mijn ademhaling en dan komen die woorden er vanzelf bij. Deze gebedsoefening gaat puur om stil zijn in Gods aanwezigheid. Er hoeft even niks. In de stilte gaan mijn gedachten vaak ook andere kanten op, maar dan kan ik steeds weer terugkeren naar deze zes woordjes.
- Jos Douma: ‘Bidden is voor mij je afstemmen op God’
Jos Douma: ‘Bidden is voor mij je afstemmen op God’
4. Een gebed voor kracht en moed
Marleen Schoonderwoerd stuitte zo’n twintig jaar geleden op Het gebed voor kracht en moed van George Appleton. “Het is een van die gebeden die met mij meereist. Niet dat ik er dagelijks naar kijk, maar op bepaalde momenten pak ik het erbij. We hebben allemaal wel situaties in ons leven dat je iets moet loslaten of daarover twijfelt. Dat er een onbekende toekomst is. Daar kan veel angst bij komen kijken. Dit gebed helpt mij dan, het maakt me bereid om onbekende wegen in te slaan.”
- Marleen Schoonderwoerd: ‘Ik wil niet in angst blijven leven’
Marleen Schoonderwoerd: ‘Ik wil niet in angst blijven leven’
5. Een gebed om God te prijzen
Wanneer Maria zwanger is van Jezus, bezoekt ze haar nicht Elisabeth. Na een bijzondere begroeting tussen de twee, zingt Maria het uit naar God. Dat lied wordt ook wel de Lofzang van Maria genoemd.
Marinus de Jong bidt dit gebed meerdere keren per week. “De Lofzang van Maria helpt me om God te prijzen. Dat is iets wat ik best moeilijk vind om in eigen woorden te doen. Het is heel fijn om dan op deze manier woorden aangereikt te krijgen – de psalmen doen dat bijvoorbeeld ook. Ik vind het ook heel mooi dat het lied zo’n sociale kant heeft. God ziet en helpt degenen die zwak zijn. De mensen die hoog van de toren blazen, krijgen de wind van voren. Maria is een nobody, maar God ziet naar haar om.”
- Marinus de Jong: 'De Lofzang van Maria helpt me om God te prijzen'
Marinus de Jong: 'De Lofzang van Maria helpt me om God te prijzen'
6. Een gebed om je vertrouwen op God te stellen
Eunice Anita-Offerman bidt vaak met Psalm 23. “Naarmate ik ouder werd, ben ik gaan beseffen dat er in deze psalm heel veel facetten samenkomen van onze wandel met God. Het is echt een schat voor ons geestelijk leven. Het begint bij vertrouwen op God. Dat overstijgt ons menselijk denken: je weet niet hoe de dingen gaan lopen en toch moet je erop vertrouwen dat het jou aan niks zal ontbreken.” Ze legt uit dat ze dat soms wel moeilijk vindt om te geloven. “We blijven ook allemaal mensen, hè. We mogen nadenken en redeneren en twijfelen. Maar op een gegeven moment vraagt God van ons om onze eigen redenatie even stop te zetten en Hem te vertrouwen. Daar helpt deze psalm mij bij.”
- Eunice Anita-Offerman: ‘Ik vraag continu aan God: welk pad moet ik op?’
Eunice Anita-Offerman: ‘Ik vraag continu aan God: welk pad moet ik op?’
7. Een gebed van Jezus
Het Onze Vader is misschien wel het bekendste gebed dat er is. Jezus leerde het zijn leerlingen bijna 2000 jaar geleden. Voor Dorina Nauta zijn de woorden van dit gebed nog springlevend. “Het Onze Vader is bijna altijd passend, of je nou een goede dag hebt of een dag waarin het leven zwaar is. Het doet recht aan de wereld waarin we leven, met alle gebrokenheid die er is. Het helpt om stil te staan bij alles wat er gebeurt, zonder hopeloos te worden. Het zijn voor mij geen oude, stoffige woorden, ze zijn heel levend. Elke keer als ik het lees, raakt iets anders me. Het geeft me zicht op hoe God deze wereld bedoeld heeft.”
- Dorina Nauta: 'Het Onze Vader is bijna altijd passend'
Dorina Nauta: 'Het Onze Vader is bijna altijd passend'
Meer over bidden? Kijk dan elke zondag naar Bid, bedank, bewonder om 09.20 uur op NPO2 of later via NPO Start.
Dit artikel hoort bij het programma
Bid, bedank, bewonder