52 soorten gender: gaat de typische man/vrouw indeling verdwijnen?
16 april 2015 · 14:34
Update: 31 januari 2023 · 17:04
Een stuk over de vraag en moeilijkheden rond genders en seksen.
Peer op schoot
In de hoek van de caféruimte zitten 3 jonge mensen op een barkruk. Een van hen, een meisje, heeft een grote gehaakte peer op schoot. Ze vertellen deze ochtend over gender en seksualiteit. De meeste mensen leren vanaf jonge leeftijd dat er maar twee vormen van gender zijn. Man en vrouw. Deze jongeren zien gender anders: meer als een spectrum van schalen die aangeven hoe mannelijk of vrouwelijk je bent.
52 genders
Dit verhaal wordt overigens ondersteund door biologen en seksuologen, die dit al lange tijd weten. Ze vinden het bizar dat kleine kinderen die met twee geslachten worden geboren al jong worden ‘omgebouwd’. Dat is niet overal zo: in enkele landen is er al een derde geslacht geaccepteerd. Ook als het gaat om seksualiteit bestaat er veel meer dan alleen homo en hetero. Zo noemen ze: Aseksueel, demi-seksueel, gyneseksueel, biseksueel, polyseksueel, skolioseksueel, heteroseksueel, panseksueel, androseksueel. Een jongen vertelt dat je bij Facebook in Engeland maar liefst 52 soorten gender kunt invullen.
Moeilijke begrippen
Wie denkt dat begrippen als seksualiteit en gender simpel zijn, zit bij deze jongeren aan het verkeerde adres. Zij pleiten in de samenleving en op hun school via Doetank Peer voor een gay-straight policy, maar ze krijgen (nog) weinig ruimte. Als hen wordt gevraagd waarom ze zich zo voor dit doel inzetten, worden hun gezichten plotseling kwetsbaar. Ze kennen van binnenuit onzekerheid rondom hun seksualiteit en gender.
Even wordt het stil. Daarna keert de humor terug. We lachen om de doorgeslagen mannen- en vrouwenmarketing in de winkels met meisjes- en jongenslego tot zelfs meisjes- en jongensaugurken.
Gaan de seksen verdwijnen?
Ondertussen vindt er in mijn hoofd een soort kortsluiting plaats. Wat hier wordt gezegd, moet ik even laten bezinken. Gaan de seksen in de toekomst verdwijnen? Dat is voor mij nieuw en ik weet niet of ik dat een aantrekkelijke gedachte vind. Ik ben als eerste mens, maar ook zeker met alles wat in mij is ‘vrouw’. Langzaam ontwikkelt het gesprek zich met als uitkomst: ‘Iedere opvoeder en leraar zou zo goed mogelijk moeten aansluiten bij wie iemand is.’ Dat vond ik altijd al en daar kan ik me helemaal in vinden.
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
De Bijbel Open - Lucas 24:28-35
Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
- Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
Moet je horen
Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'