5 tips voor een bewogen advent
27 november 2023 · 12:45
Update: 28 november 2023 · 10:30
De dagen worden korter; de nachten langer: de kaarsjes-tijd is alweer volop aangebroken. Ook in de kerken gaat zondag 3 december de eerste kaars weer aan, want met de start van de adventsperiode leven we toe naar kerst.
Wat herinner je je nog van advent van vorig jaar? In de meest drukke tijd van het jaar is het nog niet zo makkelijk om bewust naar kerst toe te leven. Lees hier 6 tips om je hierbij te helpen.
1. Adventsretraite: Naar U gaat mijn verlangen
Nee hoor, voor deze retraite hoef je niet naar een klooster. Je kunt ook thuis naar kerst toeleven. Of in de trein, of wachtend op de tram. Als je je inschrijft via Ignatiaans Bidden, krijg je namelijk dagelijks een e-mail met bijbelverzen, gebedssuggesties, citaten en tips voor bidden. Dit jaar is het thema 'Naar U gaat mijn verlangen'.
De retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. ‘God zoeken en vinden in alle dingen’ staat hierin centraal. Hoe meer we ervoor open staan, hoe meer we God zullen zien in ons leven en in onze omgeving. We moeten alleen nog leren luisteren en zien. Je kunt je ervaringen delen in het gastenboek. Daarnaast geeft de website suggesties voor een uitwisselingsgroepje.
2. Social advent
Bereid je je liever voor op kerst via Youtube? Dat kan ook. Heb jij bijvoorbeeld het kerstlied Unto Us van Hillsong al eens gehoord?
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
3. Advent met kinderen
De website Geloven Thuis heeft een mooie tip voor kinderen om zich bewust op kerst voor te bereiden: het adventsstraatje. Knutsel vier huisjes, met voor elke week een symbool: een engel, een ezeltje, in het derde huisje het bordje ‘vol’ en in het laatste huisje een schaap. Aan de hand van deze symbolen kun je het verhaal van de geboorte van Jezus vertellen. Daarbij kun je ook elke week een ander kerstboek voorlezen.
4. Brand een kaarsje
In de donkere tijd van advent is het mooi om thuis een kaarsje te branden. Bijvoorbeeld voor je geliefde, voor iemand die je mist of voor het kerstwonder wat aan ons is gegeven. Deel je kaarsje met anderen door de foto op Twitter te plaatsen en te zeggen voor wie jij dit kaarsje brandt. Natuurlijk kun je het kaarsje ook branden voor jezelf. Je kunt dan God bidden of juist danken voor de dingen die je hebt mogen ontvangen het afgelopen jaar.
5. Help je medemens
Kerst is de periode van samenzijn. Maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Kun jij iets kleins betekenen voor je medemens? De ene week kun je bijvoorbeeld eten brengen naar die ene buurvrouw die het niet zo breed heeft. In week twee kun je boodschappen doen voor die oude mevrouw die zelf de deur niet meer uitkomt. In week drie neem je voor de zwerver bij de supermarkt een lekkere maaltijd mee. In de laatste week geef je deze mensen op papier wat kerst voor jou betekent.
Dit artikel hoort bij de campagne
Waar is Jezus?