3 tips: zó maak je bijbellezen met kinderen leuk
22 maart 2017 · 13:29
Update:15 november 2024 · 08:20
Wat doe je met geweld in de bijbel, of als je kinderen geen zin hebben? Drie vragen én antwoorden voor als je graag met je (klein)kinderen de Bijbel wil lezen. Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) helpt vanaf deze week een handje en biedt een nieuwe presentatie aan voor ouders en kinderwerkers.
1. Ik wil bijbellezen met mijn kinderen, hoe begin ik?
Heel simpel: als je het écht wil, moet je het gewoon dóen. De makkelijkste manier voor jezelf en je kind is om er een dagelijks 'ritueel' van te maken. Tip: Kies een vast moment voor het bijbellezen. Bijvoorbeeld na het avondeten of voor het slapen gaan. Zorg dat er tijd is om er ook een gezamenlijk moment van te maken, waarin er ruimte is voor vragen en gesprek.
Kies afhankelijk van de leeftijd van het kind een bijbel die aansluit bij het niveau van het kind. Voor peuters en kleuters is de 'gewone' bijbel nog te moeilijk en kun je beter lezen uit een peuter-, kleuter- of kinderbijbel. Voor kinderen vanaf 6 jaar is de Bijbel in Gewone taal vaak al te begrijpen. De Samenleesbijbel is dan een goede optie. Begin dan bij de evangelieën: de verhalen over Jezus spreken direct tot de verbeelding en sluiten aan bij herkenbare jaarmomenten zoals Kerstmis en Pasen.
2. Mijn kinderen hebben geen zin om bijbel te lezen, wat kan ik doen?
Kijk naar wat voor jouw kind belangrijk is. Welke vragen heeft die, waar is hij nieuwsgierig naar? Het ene kind leest graag, het ander is meer een doener. Ieder kind is anders. Kijk dus naar wat past bij jouw kind.
Tip: laat het kind zélf hardop lezen zodra het dat kan. Daardoor is het kind nog meer betrokken bij de tekst en het 'ritueel'. Voor de beginners is er zelfs een speciale 'zelfleesbijbel', maar de Bijbel in Gewone Taal is ook al snel goed te doen.
Tip: probeer eens heel wat anders. Laat het kind het verhaal eens naspelen in een toneelstuk, laat het zelf een Psalm schrijven of laat het vragen bedenken die het aan een bijbelpersoon zou willen stellen (en probeer de antwoorden te bedenken). In de Samenleesbijbel staan allerlei tips om kinderen op een ándere manier iets met het verhaal te laten doen.
3. Hoe ga ik om met geweld in bijbelverhalen?
Hier is geen pasklaar antwoord op. Kijk naar wat je kind aankan en wat bij je kind past. Elk kind denkt en ontwikkelt zich op een andere manier. Kinderen hebben vaak hun eigen logica en reageren vaak heel anders op verhalen dan volwassenen. Ga vooral het gesprek met ze aan, waarbij hún vragen en opmerkingen leidend zijn. Probeer niet te snel het gesprek te sturen - dan zul je nog versteld staan van de denkkracht en nuchterheid van kinderen. Het is (juist) niet erg als een verhaal vragen oproept. Een belangrijke levensles is: niet elke vraag hoeft een antwoord te krijgen.
NBG biedt presentatie aan
Het NBG krijgt regelmatig vragen van ouders die de Bijbel willen lezen met kinderen. Daarom biedt NBG een presentatie aan. "Eerder hielpen we ouders al met de keuze voor een kinderbijbel en kwamen we met de Samenleesbijbel en het kinderblad Alef. In de presentatie richten we ons op de specifieke vragen die leven bij ouders," laat Maartien Hutter, theoloog en pedagoog bij het NBG weten. "We helpen ouders en kinderwerkers om de Bijbel en het kind tot zijn recht te laten komen. Ook geven we tips hoe ze rekening kunnen houden met de verschillen tussen kinderen."
De presentatie is er in twee varianten: voor het bijbellezen thuis of in de kerk. De presentatie is gratis. "We willen daarmee de drempel laag houden om hem aan te vragen," zegt woordvoerder Peter Siebe van het NBG. Meer informatie over het aanvragen vind je hier.
Tekst: Jonathan Bergmann, Maartien Hutter
Beeld: Noors Bijbelgenootschap