3 herfstrecepten uit het nieuwste kookboek van Williene Klinck
24 oktober 2024 · 13:16
Update: 24 oktober 2024 · 13:51
Wie Williene Klinck zegt, zegt: koken zonder pakjes of zakjes. Volgend jaar verschijnt het elfde kookboek van haar hand. Aan Visie geeft ze vast drie van haar nieuwste recepten, passend bij het seizoen. "Als de peren van de bomen vallen, is het meteen herfst voor mij."
Panna cotta met stoofperen
Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de panna cotta:
De stoofperen kun je een aantal dagen van tevoren maken. Dat doe je zo: schil de peren. Leg ze voorzichtig in een stoofpan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ze zo’n twee uur zacht en gaar stoven.
Maak vervolgens de panna cotta op de volgende wijze. Bij gebruik van gelatineblaadjes: week deze voor in koud water. Verwarm de slagroom in een pan samen met de suiker, vanillepoeder en vanille-extract. Roer de gelatine goed door de room en verdeel de room over vier schaaltjes. Laat de panna cotta minimaal drie uur opstijven in de koeling.
Snijd de stoofperen in mooie blokjes. Verwarm ongeveer driehonderd milliliter stoofperensap op laag vuur. Voeg de gelatine toe en laat dit oplossen. Voeg de blokjes stoofpeer toe en laat het geheel iets afkoelen. Schep de blokjes stoofpeer met een beetje sap op de panna cotta’s en laat vervolgens opnieuw drie uur opstijven.
Voor de panna cotta:
- 500 milliliter slagroom
- 2 theelepels vanille-extract
- 0,5 theelepel vanillepoeder
- 50 gram suiker
- 4 blaadjes gelatine (of 1 eetlepel rundergelatinepoeder)
- 4-5 stoofperen
- 50 milliliter appeldiksap
- scheutje rode wijn
- 400 milliliter water
- 0,5 theelepel kaneelpoeder of 1 kaneelstokje
- 1 theelepel speculaaskruiden
- schil van 0,5 citroen
- 2 stuks steranijs
De stoofperen kun je een aantal dagen van tevoren maken. Dat doe je zo: schil de peren. Leg ze voorzichtig in een stoofpan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ze zo’n twee uur zacht en gaar stoven.
Maak vervolgens de panna cotta op de volgende wijze. Bij gebruik van gelatineblaadjes: week deze voor in koud water. Verwarm de slagroom in een pan samen met de suiker, vanillepoeder en vanille-extract. Roer de gelatine goed door de room en verdeel de room over vier schaaltjes. Laat de panna cotta minimaal drie uur opstijven in de koeling.
Snijd de stoofperen in mooie blokjes. Verwarm ongeveer driehonderd milliliter stoofperensap op laag vuur. Voeg de gelatine toe en laat dit oplossen. Voeg de blokjes stoofpeer toe en laat het geheel iets afkoelen. Schep de blokjes stoofpeer met een beetje sap op de panna cotta’s en laat vervolgens opnieuw drie uur opstijven.
Kruidcake
Ingrediënten:
Verwarm de oven voor en bekleed de bakvorm met bakpapier of vet goed in met boter. Mix de roomboter met de suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg de koekkruiden en de ahornsiroop toe en meng goed door. Voeg nu de bloem, bakpoeder, snuf zout en de melk toe. Mix tot een mooi egaal beslag en giet het in de bakvorm. Zet de cake in de oven en bak in veertig minuten gaar. Laat de cake tien minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.
Variaties:
- 200 gram speltbloem
- 150 gram kokosbloesemsuiker (of bruine suiker)
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 125 gram roomboter
- 3 eieren
- 1,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- 125 milliliter melk
- snufje zout
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- cakevorm van 25 centimeter
- mixer met garde
- bakpapier
- oven (elektrisch 180°, hetelucht 160°)
Verwarm de oven voor en bekleed de bakvorm met bakpapier of vet goed in met boter. Mix de roomboter met de suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg de koekkruiden en de ahornsiroop toe en meng goed door. Voeg nu de bloem, bakpoeder, snuf zout en de melk toe. Mix tot een mooi egaal beslag en giet het in de bakvorm. Zet de cake in de oven en bak in veertig minuten gaar. Laat de cake tien minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake uit de vorm en laat hem op een rooster afkoelen.
Variaties:
- Voeg één appel, geschild en in blokjes, toe aan het beslag
- Voeg tachtig gram gehakte walnoten en zeventig gram rozijnen toe aan het beslag
- Eet je glutenvrij? Vervang de bloem door 150 gram glutenvrij havermeel en 50 gram amandelmeel
Wie is Williene Klinck?
Toen Williene Klinck noodgedwongen moest leren koken zonder E-nummers, kwam ze erachter dat het helemaal zo moeilijk niet is. Ze verzamelde haar recepten zonder pakjes en zakjes op haar website Smakelijck.nl
Dadelballetjes met kaneel
Ingrediënten (voor 12 balletjes):
Bij dit recept komt er geen oven of koekenpan aan te pas. Doe de dadels met de amandelen en één theelepel kaneel in de keukenmachine. Maal deze helemaal fijn tot zich een bal vormt. Draai van deze massa twaalf gelijke balletjes. Doe de helft van de balletjes in een bakje en bestrooi met de theelepel overgebleven kaneel. Schud het bakje een beetje, zodat de kaneel rondom de balletjes blijft plakken. Doe hetzelfde met de andere helft van de balletjes. De balletjes kunnen in de koelkast of in een afgesloten bakje worden bewaard.
- 150 gram ontpitte medjoul-dadels
- 50 gram amandelen
- 2 theelepels kaneel
Bij dit recept komt er geen oven of koekenpan aan te pas. Doe de dadels met de amandelen en één theelepel kaneel in de keukenmachine. Maal deze helemaal fijn tot zich een bal vormt. Draai van deze massa twaalf gelijke balletjes. Doe de helft van de balletjes in een bakje en bestrooi met de theelepel overgebleven kaneel. Schud het bakje een beetje, zodat de kaneel rondom de balletjes blijft plakken. Doe hetzelfde met de andere helft van de balletjes. De balletjes kunnen in de koelkast of in een afgesloten bakje worden bewaard.