21 redenen om niet in God te geloven
1 juni 2018 · 11:33
Update: 19 november 2024 · 16:09
Als God goed is, waarom is er dan zo veel ellende op de wereld? En hoe betrouwbaar is de Bijbel? In zijn blogs voor Visie.eo.nl bespreekt theoloog Marinus de Jong 21 redenen om niet in God te geloven. Die zijn nu gebundeld in het boek Altijd groter. “Ik wil helpen de problemen die wij zien een plek te geven in ons geloof.”
Je schrijft over 21 redenen om niet in God te geloven. Is dit een boek voor christenen?
“Zeker. Sommige boeken zijn voor zoekers of ongelovigen. Altijd groter is geschreven voor mensen zoals ikzelf. Dat zijn mensen die wel geloven en dat ook willen, maar die het tegelijkertijd lastig vinden en problemen zien. Ik wil helpen die problemen een plek te geven en te erkennen.”
Wat vind je zelf de beste reden om niet in God te geloven?
“De allergrootste reden om niet in God te geloven, gaat volgens mij over God en het kwaad. God is almachtig en goed en toch is er zo veel ellende. Dat is een aangrijpend en onoplosbaar probleem, dat erg dichtbij kan komen wanneer je zelf met dingen als ziekte of verlies geconfronteerd wordt. En de elfde reden uit mijn boek gaat over de Bijbel zelf. Hoe betrouwbaar is dat boek? Tijdens mijn studie theologie heb ik vaak met die vraag geworsteld. Vroeger dacht ik: als ik theologie ga studeren, krijg ik antwoord op mijn vragen. In plaats daarvan kreeg ik alleen maar meer vragen.”
Gingen die vragen zo ver dat je twijfelde aan het bestaan van God?
“Dat niet, maar ik vroeg me wel af: kan ik gaan voor deze God? Of is het ook goed als ik denk: er is wel iets, maar ik weet niet precies hoe en wat? Voor mij als student theologie lag die vraag scherp op tafel. Want als ik voor God zou gaan, zou het mijn werk en mijn leven worden.”
Heeft het schrijven van dit boek jou verder geholpen?
“De heftigheid van mijn persoonlijke worsteling ligt al een tijdje achter me. Maar veel dingen die mij destijds geholpen hebben, staan nu in het boek. Soms vond ik het confronterend om opnieuw over die redenen na te denken. Tegelijk is het bemoedigend om te zien hoezeer al die vragen en problemen al in de traditie van de theologie en het christelijk geloof zitten.
Je bent niet alleen als je hierover nadenkt. Ook theologen als Maarten Luther, Karl Barth of Abraham Kuyper hebben hiermee gezeten, en zij geven je tools om ermee om te gaan. Dat is leuk om te zien.”