Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

"2 minuten stil zijn per dag verandert je leven"

26 oktober 2024 · 17:12

Update: 28 oktober 2024 · 13:35

Bidden. De één doet het dagelijks; de ander fluistert hooguit een schietgebedje in geval van nood. Voor Jezus was gebed - het persoonlijk contact met God - van levensbelang. Wat kunnen wij daarvan leren? In de EO-podcast ‘Life Rules’ spreken Joram Kaat en Talitha Muusse met Nikolaas Sintobin over de grote waarde van stil zijn en praten met God.

"Bidden moet je leren", zegt Talitha. "Het is echt een kunst. Dat blijkt ook als je kijkt naar de Bergrede; een van de belangrijkste speeches van Jezus. Daar leert Hij Zijn discipelen het ‘Onze Vader’ bidden. Uit die woorden - ‘Onze Vader’ - blijkt al dat het gaat om een persoonlijke relatie met God. Verder maakt Jezus hier onderscheid tussen een verkeerde en juiste manier van bidden. Daarbij is afzonderen heel belangrijk. Jezus zegt in Mattheüs 6:

5. En wanneer jullie bidden, doe dan niet als de huichelaars die graag in de synagoge en op elke straathoek staan te bidden, zodat iedereen hen ziet. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. 6. Maar als jullie bidden, trek je dan terug in je huis, sluit de deur en bid tot je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen.

Afzonderen en stil zijn

Talitha: "In dat verborgene, het persoonlijke, kan de ontmoeting met God plaatsvinden." Maar wat als je dit – net als Joram – heel lastig vindt? "Ik ga ’s ochtends meteen aan", vindt hij. "Ik wil eigenlijk meteen weg. Dus om mijzelf stil te zetten, te bidden en ook proberen te luisteren vind ik zó ingewikkeld…"

Dat niet iedereen hier moeite mee heeft, blijkt wanneer Nikolaas Sintobin aanschuift. Hij was onlangs maar liefst acht dagen stil.

Wat denk jij?

Heb jij moeite met stilte?

Van advocaat naar Jezuïet

Nikolaas werkte op 25-jarige leeftijd in het grootste advocatenkantoor van Brussel. "Ik werkte aan de universiteit van Leuven en zou een proefschrift maken. Tegelijkertijd begon ik te bidden met de Bijbel. Na twee jaar ben ik Jezuïet geworden, iets wat ik nooit voorzien had." In de stilte vond hij wat hem écht vreugde gaf. "Die vreugde had alles te maken met een grotere nabijheid bij de persoon van Jezus."

Waarom stilte?

Inmiddels is Nikolaas bekend met de stilte. "Ik heb twee keer dertig dagen in volledige stilte doorgebracht", vertelt hij in de podcast. "Met als doel om een nog diepgaander traject te kunnen afleggen met de Bijbel. Het is elke keer een verrassend en bevrijdend avontuur."

"Wat gebeurt er als je zo lang in die stilte bent?", vraagt Joram zich af. Nikolaas: "Ik neem dan vier á vijf keer per dag een uur om te bidden met een Bijbeltekst. Dus niet om veel te gaan lezen, maar om echt te luisteren naar één of twee verzen. Om te kijken naar Jezus en te ontdekken welke uitnodiging ik daardoor op het spoor kom. In de stilte kan ik beter luisteren, omdat alle mogelijke stoorzenders dan een beetje dempen."

'Waar nodigt God jou toe uit?'

Nikolaas geeft ons een waardevolle les mee: "Door stil te zijn, kan je beter kan horen waar God jou toe uitnodigt. Niet gewoon een mens - een man, een vrouw - maar jíj."

Daarbij vraagt de priester-kloosterling in het bijzonder aandacht voor het woord 'gehoorzaamheid'. "In dit woord ge-hoor-zaam staat horen (luisteren) centraal. Het eerste woord in de regel van Benedictus is: luister."

Talitha: "Er zijn ook mensen die Gods stem direct horen, heel abrupt, in hun bezige leven. Moet je echt altijd stil zijn of kan je de stem van God ook door het drukke leven heen horen?" Nikolaas antwoordt: "Gods stem horen kan op elk ogenblik en waar dan ook. Maar direct Gods stem horen, is een uitzondering. Daarom is het zo belangrijk om af en toe de stilte in te gaan – ook voor langere tijd - om je gehoor te trainen. Om beter te kunnen luisteren; om gevoeliger te worden. Om je innerlijke antennes beter te kunnen richten. God spreekt altijd. Maar in de stilte kunnen wij hem beter horen, omdat we dan minder afgeleid worden."

Dankbaar terugblikken met het 'levensgebed'

Maar wat als je een drukke baan of studie hebt, een gezin of simpelweg heel veel te doen? Eerlijk zegt Joram tegen Nikolaas: "Jij vindt 8 dagen stilte kort. Ik vind 8 minuten lang. Is het voor mij dan onmogelijk om God te horen?" Nikolaas stelt hem – en misschien ook jou - gerust: "Mocht jij elke dag 8 minuten voor stilte uittrekken, dat zou al heel goed zijn. Dat zou je leven veranderen. In onze traditie noemen we dat het ‘levensgebed’: dankbaar terugblikken, biddend, op de voorbije dag. Ik ga het nog sterker maken: mocht je elke dag 2 minuten in stilte terugblikken op de voorbije dag, dat verandert je leven."

Een dagelijks ritme

Toen Nikolaas nog advocaat was, begon hij actiever te bidden. "Elke dag bij het opstaan bad ik 20 minuten, met een Bijbeltekst. En zo luisterde ik in stilte naar het Woord van God."

Op Talitha’s vraag wat het verschil is tussen lezen en bidden & luisteren, antwoordt hij: "Als je leest, zijn dat meestal geen twee regels, maar twee hoofdstukken. Of tien bladzijden. Maar als je jouw aandacht gedurende 20 minuten kan richten op twee verzen is de kans groot dat de luisterkwaliteit - de gehoorzaamheid-kwaliteit - van een andere orde zal zijn."

Wat denk jij?

Heb jij weleens gebeden met de Bijbel erbij?

Hoe begin je met bidden met de Bijbel?

"Wat is stap 1", vraagt Talitha zich af, "als je wilt beginnen met bidden?". Nikolaas deelt een eenvoudig antwoord: "Als ik jou uitdaagde voor 2 minuten stilte per dag. Doe dan elke dag 2 minuten, of 3 of 4, een levensgebed. Dat betekent dat je biddend gaat terugblikken op de voorbije dag. Niet zozeer naar de feiten, maar wel ‘Wat is er gebeurd in mijn hart’? Drie woorden zijn daarbij belangrijk. Dank, sorry, alstublieft. In die volgorde. Het belangrijkste is het danken.

  • Dank – waar wil je God voor danken?
  • Sorry – vergeving vragen
  • Alstublieft – wat leer je hieruit? Wat is jouw aandachtspunt? Wat wil je beter doen met Gods hulp?

Als je dat regelmatig doet, ga je gevoeliger worden voor Gods aanwezigheid in jouw leven."

Meer weten? Ontdek de Life Rules-podcast

Luister deze aflevering van de Life Rules-podcast hier
Life Rules Podcast
Life Rules Podcast

Dit artikel hoort bij de podcast

Life Rules Podcast

Life Rules | Niet geleefd worden, maar leven
Life Rules | Niet geleefd worden, maar leven

Dit artikel hoort bij de campagne

Life Rules | Niet geleefd worden, maar leven

Deel dit artikel: