Ga naar submenu Ga naar zoekveld

15 tips om vrienden met familieproblemen te steunen

"Blijf beschikbaar, vraag er af en toe naar, forceer niks"

"Als de relatie tussen jou en je ouders vastloopt, heb je echt steun van je omgeving nodig," zegt ervaringsdeskundige en coach Joke Bosman. Hoe je die steun het beste kan geven - bijvoorbeeld of er dingen zijn die je juist wel of niet moet zeggen - vind je in haar 15 tips.

Deel:

"Toen ik zelf door die heftige periode ging, heb ik veel aan vrienden en geloofsgenoten gehad. Maar ik merkte ook dat mensen snel kunnen zijn in hun oordelen of oplossingen” vertelt Joke.

Daarom deelt ze hieronder 15 do's and don't's voor hoe je jouw vrienden met familieproblemen het beste kan steunen. 

Tip 1: Door liefdevol, meelevend en zonder oordeel te luisteren en naast iemand te staan, geef je die ander het allergrootste cadeau wat mogelijk is.

Tip 2: Laat merken dat je begrijpt dat veel verschillende gevoelens meespelen: verdriet, boosheid, onmacht, gebrokenheid, schuldgevoel, loyaliteit, onvervuld verlangen, maar ook een gevoel van opluchting omdat er (tijdelijk) geen contact is.

Tip 3: Heb er begrip voor dat een verbroken of verstoorde relatie op vele momenten voelbaar is voor die ander: op verjaardagen, tijdens feestdagen, maar ook: bij het zien van een 'leuke moeder en dochter' in de stad.

Tip 4: Stel gerust vragen zoals: Waar verlang je naar? Hoe kan ik je steunen? Laat hierin je eigen agenda en wensen los. Misschien wil jij dat de ander weer contact zoekt of juist (tijdelijk) het contact verbreekt. Maar probeer dit los te laten en sluit aan bij waar je vriend(in) staat.

Tip 5: Een verstoorde band met je ouders, heeft vaak ook effect op hoe iemand Gods liefde ervaart. Houd in gedachten dat die ander best wel eens moeite kan hebben om God te zien als degene die er altijd voor je is. God die onvoorwaardelijk liefdevol is. Je kunt gerust vragen: hoe is je eigen band met God hierdoor? Hoe kijk je naar Hem?

Tip 6: Als de ander zegt: 'ik heb er niet zo veel last van', dan kan dat betekenen dat het voor diegene te lastig is om de werkelijke gevoelens toe te laten. Blijf toch beschikbaar, vraag er af en toe naar, forceer niks.

Tip 7: Vergeet vooral niet om leuke dingen te ondernemen met die anders. Heb samen plezier. Lachen is gezond, in alle opzichten, altijd!

Lachende-vrouwen


Tip 8: Bemoei je niet met de inhoud van de ruzie. De ander heeft haar eigen - en goede - redenen. Besef dat er een heel verhaal achter schuilgaat met diepe gevoelens.

Tip 9: Kraak het familielid om wie het gaat niet af!

Tip 10: Vraagt de ander jou om advies? Wees dan eerlijk, maar wel voorzichtig. Deel je eigen mening niet te snel, tenzij de ander er nadrukkelijk om vraagt. Stel liever vragen zoals: Wat wil je? Wat gaat jou helpen?

Tip 11: Wees terughoudend met 'christelijke opdrachten'. Begin niet zelf over 'vergeven' of over 'door de ogen van Jezus naar de ander kijken'. Ga er maar vanuit dat die ander hier al lang mee bezig is en vertrouw er op dat God hierin de juiste timing zal aangeven bij die ander.

Tip 12: Er zijn een paar 'verboden zinnen', namelijk:
- Ze bedoel(d)en het toch goed?
- Iedereen maakt fouten.
- Heb je er nog steeds last van?
- Je moet gewoon...

Tip 13: Vermijd het onderwerp niet, helemaal niet rondom hoogtijdagen. Vraag gerust: Hoe is Kerst voor jou gezien je familieomstandigheden? Oh, je bent bijna jarig, hoe ga je dat doen? Je hoort dan vanzelf of de ander er over wil praten of niet.

Tip 14: Bid! Bid en vraag ook aan de ander waar je specifiek voor kunt bidden.

Tip 15: Last but not least: leg de lat niet te hoog voor jezelf in hoe je er voor de ander wilt zijn. Je bent ookeen  mens :-). Lukt het je even niet om er voor iemand te zijn: eerlijk zeggen en vertellen wanneer het wel weer kan.


Meer hulp nodig? Zoek een coach in de buurt om je te begeleiden. Bijvoorbeeld via Groundwork.nl of ArteXtra.nl.


Foto's: Pexels / Pixabay

--:--