Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

10x films en tv-programma’s over de Tweede Wereldoorlog

1 mei 2024 · 13:33

Update: 1 mei 2024 · 13:59

Op 5 mei vieren we 79 jaar vrijheid in Nederland. Sinds de bevrijding in 1945 zijn er talloze films en tv-programma’s gemaakt over de Tweede Wereldoorlog. Zo blijven de verhalen over de oorlog in leven; ook voor nieuwe generaties. Wij zetten tien films en tv-programma’s over de Tweede Wereldoorlog op een rij.

1. De Joodse Raad

Deze EO-serie oogstte de afgelopen maanden veel lof van bekende en onbekende kijkers. In De Joodse Raad staat het aangrijpende verhaal van vader en dochter Cohen centraal. David Cohen (gespeeld door Pierre Bokma) was samen met Abraham Asscher (Jack Wouterse) voorzitter van de raad. David en zijn dochter Virrie Cohen (Claire Bender) proberen allebei op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt. Maar hierdoor dreigen ze elkaar juist te verliezen.

De Joodse Raad is te bekijken via NPO Start.

2. De Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde vond in het najaar van 1944 plaats in Zeeland en West-Brabant. Het was een beslissend moment in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 10.000 personen overleefden het niet. Toch is er door de jaren heen weinig aandacht besteed aan deze gebeurtenis. In de film kruisen de wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalder Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje elkaar. De drie worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

De Slag om de Schelde is te bekijken via Netflix.

3. De kinderen van Truus

De documentaire De kinderen van Truus is een ode aan Truus Wijsmuller. Zij wist vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 10.000 Joodse kinderen uit handen van de Duitsers te houden. Dankzij haar inzet, sluwheid en moed bracht zij in de donkere jaren van WO II duizenden kinderen in veiligheid. Haar onderhandelingen met SS-topman Adolf Eichmann betekenden een doorbraak in de organisatie die later zou uitgroeien tot één van de grootste reddingsoperaties uit de geschiedenis; de zogenaamde ‘Kindertransporten’.

De kinderen van Truus is te bekijken via NPO Start Plus.

4. De Aanslag

Anton Steenwijk werd in januari 1944 van zijn familie gescheiden, nadat er een aanslag plaatsvond op zijn ouderlijk huis. Zijn familie werd vermoord en Anton groeide alleen op. Het verleden leek hij achter zich te hebben gelaten, maar geleidelijk sijpelt het besef van de immense tragedie zijn realiteit binnen. Jaren na de oorlog wordt hij geconfronteerd met de betrokkenen van toen en ontdekt hij de ware toedracht van de aanslag. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Harry Mulisch.

De Aanslag is te bekijken via YouTube.

5. De Middag van ’44

Het is 22 februari 1944. Nederland is bijna vier jaar in oorlog, en niets wijst erop dat de bevrijding nabij is. In Nijmegen proberen ze er ondanks die Duitse bezetting het beste van te maken. Maar dan vallen er midden op de dag bommen op de binnenstad. Hierbij komen bijna 800 mensen om het leven. In de documentaire De middag van ’44 neemt presentator Kefah Allush de kijker mee in de spannende en dramatische uren vlak vóór en vlak na het ‘vergeten’ bombardement op Nijmegen.

De Middag van ’44 is te bekijken via NPO Start.

6. Oorlogswinter

Oorlogswinter speelt zich af tijdens de laatste, ijskoude winter van de Tweede Wereldoorlog. De veertienjarige Michiel vindt een neergestorte Britse piloot in het bos bij zijn dorp. Hij zorgt voor hem en houdt hem uit de handen van de Duitse soldaten en leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Als een volwassen man moet hij zijn eigen beslissingen nemen. Wie kan hij vertrouwen en wat kan hij doen als zijn vader dreigt doodgeschoten te worden? De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw.

Oorlogswinter is te bekijken via NPO Start.

7. Riphagen

De film Riphagen gaat over Andries Riphagen; een beruchte Amsterdamse gangster die zich bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog meteen heeft aangesloten bij de Duitsers. Tijdens WO II houdt hij zich bezig met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers, waarmee hij schatrijk. Een jonge verzetsstrijder en politieagent opent de jacht op Riphagen wanneer hij een verzetsgroep verraadt.

Riphagen is te bekijken via NPO Start.

8. Süskind

Het waargebeurde verhaal van Süskind speelt zich af in 1942. In het door nazi’s bezette Amsterdam besluit de Joodse Walter Süskind onder één hoedje te spelen met de SS. Er ontvouwt zich een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen redt van transport naar de concentratiekampen. Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de Joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held.

Süskind is te zien via Videoland.

9. Bankier van het verzet

Wanneer nazi's het in Amsterdam voor het zeggen hebben, staan bankiersbroers Walraven en Gijs van Hall voor een grote uitdaging. Ze besluiten mee te helpen aan de financiering van het Nederlandse verzet. Daarmee vertragen ze de nazi-oorlogsmachine, maar zetten ook de toekomst van hun familie op het spel.

Bankier van het verzet is te bekijken via Netflix.

10 Oorlog in Westerbork, april-september 1945

De documentaire Oorlog in Westerbork, april-september 1945 vertelt over een grotendeels vergeten slotdeel van de Tweede Wereldoorlog. Duizenden gearresteerde NSB’ers en andere van collaboratie verdachte Nederlanders werden direct na de bevrijding gevangengezet in Kamp Westerbork. Daar zaten nog honderden Joden vast, waarvan een aantal (naast de geringe manschappen van het Militair Gezag) werden aangewezen als bewakers. Aan de hand van interviews met voormalige Joodse en NSB-gevangenen, nabestaanden en deskundigen onderzoeken interviewer Frénk van der Linden en regisseur Eric Blom de scheidslijn tussen goed en kwaad in het Westerbork van lente/zomer ‘45.

Oorlog in Westerbork, april-september 1945 is te bekijken via NPO Start.

De Joodse Raad
De Joodse Raad

Dit artikel hoort bij het programma

De Joodse Raad

Bankier van het verzet
Bankier van het verzet

Dit artikel hoort bij het programma

Bankier van het verzet

De middag van '44
De middag van '44

Dit artikel hoort bij het programma

De middag van '44

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen