Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

1 op de 10 jongeren noemt Long Covid ‘geen echte ziekte’

1 september 2022 · 05:45

Update:13 juli 2023 · 11:34

Uit nieuw onderzoek naar beeldvorming over Long Covid blijkt dat 67% van de Nederlanders wil dat de overheid wijst op het risico van langdurige klachten na een corona-infectie. Ook valt op dat 1 op de 10 Nederlanders denkt dat Long Covid wordt veroorzaakt door (onbewuste) psychologische factoren. Onder jongeren leeft dit idee het sterkst (25%). 10% van de jongeren noemt Long Covid geen echte ziekte.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau DataIM in opdracht van de makers van de nieuwe Radio 1-podcast Long Covid, de Schaduwpandemie (EO). In een representatieve peiling onder 1045 respondenten is gevraagd naar het algemene beeld dat mensen hebben van Long Covid. 36% van de respondenten geeft aan dat de oorzaak van langdurige Covid-verschijnselen volgens hen biologisch van aard is en dus te vinden in het lichaam. Maar volgens 12% worden de klachten veroorzaakt door psychologische factoren.

Langdurige klachten

Bij Long Covid, ook wel Post-Covid-syndroom genoemd, houdt een corona-geïnfecteerde langer dan drie maanden klachten. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, concentratieverlies, vergeetachtigheid en smaak- of reukverlies. Voor een deel van de patiënten zijn de klachten zwaar invaliderend en soms duren ze al meer dan twee jaar.

1 op de 7 van de respondenten in het onderzoek vindt Long Covid vergelijkbaar met een burn-out. Volgens 1 op de 10 zijn coronamaatregelen zoals lockdowns, avondklok en afstand houden, de veroorzaker van langdurige klachten. Bijna 1 op de 10 (9%) vindt dat Long Covid-patiënten geen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Jongeren

Opvallend is dat jongeren aanzienlijk sceptischer zijn over Long Covid dan ouderen. 1 op de 4 jongeren tussen de 18 en 30 jaar zegt dat Long Covid veroorzaakt wordt door psychologische factoren. Onder 30 tot 60-jarigen is dat 10% en bij 60+ers 8%. 1 op de 10 jongeren noemt Long Covid ‘geen echte ziekte’.

De overgrote meerderheid van de respondenten vindt dat de overheid in haar communicatie over het coronavirus moet wijzen op het risico op Long Covid. En voor ruim de helft is de mogelijkheid om Long Covid te krijgen een reden om zichzelf beter te beschermen tegen het oplopen van het coronavirus. 1 op de 5 zegt hier geen rekening mee te houden.

Luister de podcast

Beluister vanaf 1 september de podcast Long Covid, de schaduwpandemie (EO/NPO Radio 1) en krijg meer te horen over Long Covid. En krijg je antwoord op de vraag in hoeverre biologische en psychologische factoren een rol spelen in dit ziektebeeld.

Lees het onderzoeksrapport

Meer weten? Lees het onderzoeksrapport.

Rapportage Long Covid (.pdf)

Long Covid en de kwakzalverindustrie
Long Covid en de kwakzalverindustrie

Dit artikel hoort bij de podcast

Long Covid en de kwakzalverindustrie

Deel dit artikel: