Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gerdine van der Graaf: 'Tirza spijbelde alleen toen William en Kate trouwden’

Gerdine over haar dochter, Blauw Bloed-presentator Tirza van der Graaf.

“Zo, ik heb mijn kleinzoon in bed geknikkerd, dus nu heb ik alle tijd”, zegt Gerdine van der Graaf, de moeder van Blauw Bloed-presentator Tirza van der Graaf. Gerdine past op het zoontje van Tirza en maakt onderwijl even tijd om over haar dochter te vertellen.

Deel:

Door de ogen van

In deze rubriek bezien we een bekende christen door de bril van iemand die hem of haar goed kent. 
Dit keer: Gerdine van der Graaf over haar dochter Tirza, presentator van het programma Blauw Bloed

“Tirza is de jongste en haar twee zussen hadden vaak het hoogste woord aan tafel. Zij observeerde vooral veel. Vanaf het moment dat ze kon schrijven, maakte ze verhaaltjes. Als kind heeft ze bijvoorbeeld het kerstevangelie herschreven, waarin ze dan bijvoorbeeld noteerde: ‘Hè, hè, Maria plofte neer met haar dikke buik.’

Ook met sinterklaas schreef ze altijd brieven die ze in haar schoen stopte. Er stond dan dat ze graag kleurpotloden wilde hebben, maar dat ze ook echt wel begreep als dat niet zou lukken. Ik heb veel van die briefjes bewaard. Dat is grappig om terug te lezen.”

Dat schrijven zat er dus al vroeg in. Of Tirza altijd al journalist wilde worden? Gerdine: “Jazeker, vroeger keek ze ook vaak naar het Jeugdjournaal en Kidsweek, daar schreef ze dan brieven naartoe. Ik weet nog dat ze als beginnend journalist Mark Rutte de hand schudde, die haar vroeg: ‘Wij hebben elkaar al eens ontmoet?’ Toen antwoordde ze: ‘Nee, ik ken u niet.’ Daar hebben we nog vaak om gelachen.”

Tirza groeide op in een predikantsgezin, waardoor ze vaak moest verhuizen. “Die verhuizingen hebben haar jeugd wel gekleurd. Toen ze 4 jaar was, verhuisden we van Hulshorst naar Gouda. Na twee weken zei ze: ‘Nou, wanneer gaan we weer naar huis?’ Ze dacht dat we op vakantie waren.”

Plannen

“Als puber kon ze niet altijd even goed plannen. Dat kwam soms tot uiting in situaties waar je naderhand om kunt lachen. Zo was ze op examenreis en zou ze op een zondag terugkomen. Ze was alleen vergeten dat ze die ochtend belijdenis zou doen. Toen moest de planning wat worden omgegooid.”

Tirza houdt zich vooral bezig met het aardse koninkrijk

Draaide het in de pastorie om het hemelse koninkrijk, Tirza houdt zich vooral bezig met het aardse koninkrijk. “Je kunt het geloof niet overal invliegen natuurlijk, maar soms kun je die koninkrijken wel met elkaar verbinden. Toen Willem-Alexander en Máxima naar Zuid-Afrika op staatsbezoek gingen, heeft Tirza bijvoorbeeld gesproken met een predikant die vertelde hoe dat bezoek daar in de gemeente leeft. Zo probeert ze het soms wel te verbinden.

Dat ze fan is van het Koninklijk Huis, heeft ze wel van ons. Op Koninginnedag zaten we vroeger altijd voor de tv met een Bossche bol te kijken naar de bezoeken en toen ze puber was, spijbelde ze nooit van school, alleen toen William en Kate trouwden.”

Stressen

Gerdine verwacht niet dat Tirza als presentator van het royaltyprogramma Blauw Bloed het snel hoog in de bol krijgt. “Ze heeft last van gezonde zenuwen, en kan vaak nog wel nerveus zijn voor presentaties. Ik denk daarom niet dat ze snel naast haar schoenen zal gaan lopen. Als ze dat wel zou doen, zouden wij en haar vriendinnen haar hartelijk uitlachen.

Dat stressen heeft ze trouwens wel echt van mij. Ik weet nog dat ze op de middelbare school alleen maar aan het leren was. Op een gegeven moment moesten we haar zelfs stoppen.”

Waar Gerdine als moeder trots op is? “Toen wij als gezin van Gouda naar Amsterdam verhuisden, hield ik wel even mijn hart vast. Amsterdam is een totaal andere wereld, ook kerkelijk. In Gouda had je bijvoorbeeld een groot jeugdnetwerk, terwijl er in Amsterdam een handjevol kinderen in de kerk zat. Dat Tirza die tijd tot een goed einde heeft gebracht en daar zo goed mee is omgegaan, vind ik knap.”

Tekst: Anne-Lisa van Maastricht 

--:--