Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Is de Bijbel mi­li­eu­vrien­de­lijk?

25 juli 2013 · 08:00

Update: 15 november 2024 · 08:25

Er zijn verschillende redenen om voor het milieu te zorgen, zoals: verantwoordelijkheid nemen voor latere generaties, weloverwogen eigenbelang en een rechtvaardige behandeling van medelevenden. Er zijn ook specifiek christelijke motieven.

1. God geniet van zijn schepping (Spreuken 8:22-36). Vervuiling doet hem oneer aan. Wie dat herstelt, prijst hem.

2. Milieubederf komt door zonden waarvan we ons moeten bekeren. Bekering moet blijken uit onze daden (Jakobus 2:14-26).

3. Vervuiling is onrecht: ze treft vooral de zwakste mensen, voor wie gelovigen juist moeten opkomen. Milieuherstel beschermt de ‘onaanzienlijken’ (Matteüs 25:31-45), met wie Jezus zich identificeert.

4. Deze aarde is niet van ons, maar we zijn ‘oppassers’ (Lucas 16:1-8): daarom mogen we hem niet uitbuiten, maar moeten in zijn Geest verzorgen.

5. Jezus ging ons voor in dienend leiderschap. Mensen zijn leiders van deze schepping, mogen ‘regeren’ (Genesis 1:28), maar dus niet egocentrisch.

6. Later zal alles hersteld worden (Openbaring 21:1-4). Milieubescherming neemt daar een voorschot op. Zo wijs je elkaar en anderen op Gods diepste bedoelingen.

7. Bovendien hebben onze werken blijvende waarde; ze zullen bewaard blijven (1 Korintiërs 3:9-15). Maar Jezus hield na zijn opstanding nog littekens. Blijkbaar verdwijnen ook de beschadigingen die wij veroorzaken niet zomaar. Zo zijn we geroepen deze aarde geen littekens te bezorgen.

 
Auteur: Reinier Sonneveld

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook